DE DIRIGENTEN
WOUTER LENAERTS
In zijn artistieke visie streeft hij naar een verrijkende kruisbestuiving tussen het scheppen en creëren van muziek.
Na zijn studies Piano, Orgel, Saxofoon en Harmonieleer aan het Noord- Limburgs Instituut voor Kunstonderwijs in Neerpelt, werd Wouter laureaat van Dexia Classics en studeerde hij verder aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar hij 5 Master diploma’s behaalde:
• Meester in de Muziek voor Muziekschriftuur (2003)
• Meester in de Muziek voor Piano (2004)
• Meester in de Muziek voor HaFaBra-directie (2006)
•Meester in de Muziek voor Compositie (2007)
• Meester in de Muziek voor Orkestdirectie (2008)
Hij studeerde Muziekschriftuur in de klas van Rafaël D’Haene, waar hij Harmonieleer volgde bij Ann Kuppens, Contrapunt en Fuga bij Kristin De Smedt. Piano studeerde hij bij Boyan Vodenitcharov en hij volgde master classes bij andere gerenommeerde pianisten als Kum Sing Lee, Sontraud Speidel, Pilar Valero en André De Groote.
Wouter volgde HaFaBra-directie bij Norbert Nozy & Piet Jeegers en dirigeerde zijn examenconcert met het Groot Harmonieorkest van de Muziekkapel van de Gidsen, met onder andere zijn eigen werk Niflheim voor symfonisch blaasorkest op het programma.
In 2007 vervolmaakte hij zich in de richting Compositie bij Rafaël D’Haene met zijn werk Lettres Oubliées voor symfonisch orkest en dit met grootste onderscheiding.
Wouter studeerde Symfonische Directie bij Silveer Van den Broeck en Ronald Zollman en in 2008 dirigeerde hij zijn examenconcert met het Kauno Miesto Symfoninis Orkestras in Kaunas (Litouwen). Met dit orkest creëerde hij ook de compositie Lettres Oubliées.
Voor zijn verdienstelijke studies aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel (1999-2008) ontving Wouter meermaals een speciale bekroning. Zo kreeg hij de prijs 'Lunssens' voor zijn bijzondere examenresultaten van Harmonieleer en ook voor Fuga werd hij beloond met de prijs 'Gevaert'. Daarenboven werd hem de beurs van de Artistieke Stichting 'Mathilde E. Horlait-Dapsens' toegekend voor zijn uitzonderlijke prestaties aan dit Conservatorium.
Sinds 2004 doceert Wouter Muziekschriftuur aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.
Als componist is Wouter vooral bekend om zijn kleurrijke, natuurlijke en expressieve compositiestijl en veel van zijn werken zijn gebaseerd op mythen, legenden en religieuze thema’s.
Van zijn hand zijn creaties voor piano, zang, kamermuziek en werken voor symfonieorkest en symfonisch blaasorkest.
Zijn composities worden intussen uitgevoerd in België, Nederland, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Slowakije, Litouwen en Japan en zijn op CD opgenomen door gerenommeerde uitvoerders.
In 2007 verscheen een verzameling van zijn werken voor symfonisch blaasorkest op CD In the Picture bij het label Beriato Music.
Het werk Devil's Island voor symfonisch blaasorkest werd in 2004 bekroond met de Eerste Prijs en unanimiteit van de jury op de Compositiewedstrijd van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt en werd het plichtwerk in de hoogste afdeling van de gelijknamige wedstrijd voor orkesten in mei 2005.
Van het concerto voor fluit en orkest Night in Venice, een opdracht van het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen en fluitist Aldo Baerten, werd het ontstaan, de ontwikkeling en de première in maart 2006 in beeld gebracht en op DVD uitgegeven bij Beriato Music. De live-opname van het werk ontving lovende kritieken in de buitenlandse pers.
In 2006 werd Wouter genomineerd voor de Gouden Klaproos, de SABAM-trofee voor scheppende kunstenaars in de discipline HaFaBra in Vlaanderen en Brussel.
Hij wordt regelmatig uitgenodigd als jurylid en gastdirigent bij orkesten en ook bij opnames en uitvoeringen van eigen composities wordt hij vaak gevraagd als raadgever.
Als pianist vormt Wouter een duo met de lyrische sopraan Femke Van Leuven met muziek uit het uitgebreide opera- en liedrepertoire.
Sinds 2012 is Wouter Lenaerts een van de drie dirigenten van het Limburgs Orkest Jeugd en Muziek.
Bezoek ook de website www.wouterlenaerts.com
KRISTOF AERTS
Kristof Aerts (°1989) studeerde aan de Universiteit Antwerpen en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.
Alvorens verdere muziekstudies aan te vatten, behaalde Kristof een master Nederlands en Theater-, film- en literatuurwetenschappen. Hij voltooide eveneens een specifieke lerarenopleiding.
Kristof studeerde Klarinet bij Ivo Lybeert en in 2020 rondde hij met succes de masteropleiding Hafabra-directie af bij hoofddocent Dirk De Caluwé.
Sinds 2018 doceert Kristof zelf 'Analyse voor dirigenten' en 'Orkestdirectie' aan de Academie Beringen.
MAXIMILIEN LAMOURIS
Maximilien Lamouris studeerde fagot, muziekschriftuur en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel en vervolmaakte zijn opleiding voor fagot aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf. Als dirigent leidde hij reeds verschillende orkesten waaronder SymfoniaASSAI, het orkest van het Koninklijk Conservatorium te Brussel en het Kamerorkest van Stefano Vivandini.
IN MEMORIAM: DIRK DE CALUWE
Sinds 1978 was hij als solist fluit-piccolo vast verbonden aan Brussels Philharmonic.
Maar heel snel combineerde hij zijn werkzaamheden als solist en orkestmusicus met een carrière als dirigent. Ruim 30 jaar dirigeerde hij het klassieke symfonische repertoire, concertante opera’s, hedendaagse en filmmuziek met orkesten als het Vlaams Radio Orkest, De Filharmonie, Brussels Philharmonic, Brussels Festival Orchestra, The Prague Philharmonic, ja zelfs het wereldvermaarde London Philharmonic Orhestra.
Ook was hij al lang actief in de musical-wereld. Zo dirigeerde hij onder meer de wereldpremières van de 2 belangrijkste Belgische musicals: Kuifje en Daens van Dirk Brossé.
Daardoor was ondertussen ook het rijtje (inter-)nationale solisten, uit de meest diverse genres, waarmee hij als dirigent samen heeft gewerkt bepaald indrukwekkend.
Maar hij was (inter-)nationaal als (gast-)dirigent minstens even lang actief in de wereld van de “betere” blazersorkesten. Van 1987 tot 2007 als vaste dirigent van het Koninklijk Harmonieorkest Ste-Cecilia Zele, nog steeds een van de meest toonaangevende orkesten in ons land. Hij werkte daarom nog steeds zeer intensief samen met componisten als Jan Van der Roost, Jan Hadermann, Dirk Brossé, Bert Appermont,… die heel graag op hem beroep deden voor de creatie van hun nieuwe composities.
O.w.v. zijn enorme ervaring als dirigent en pedagoog werd hij in 1992 aangesteld als hoofddocent HaFa-orkestdirectie en muziekdirecteur van de ensembles en orkesten van het Conservatorium Antwerpen.
Hij wasj vaste (gast-)dirigent van het Koninklijk HarmonieOrkest Schelle, het Limburgs Orkest - Jeugd en Muziek en de Festival Brass Band.
Naast zijn activiteiten als fluitist, dirigent en pedagoog was hij een veel gevraagd jurylid bij (inter-)nationale wedstrijden en was hij tevens adviseur/expert voor Vlamo.
Als uitvoerend musicus verleende Dirk De Caluwe ondertussen zijn medewerking aan een 80-tal CD/DVD- opnames voor de labels Naxos, Discover, Beriato-DeHaske, World Wind Music, Topkapi/Universal, Sony en Studio100.
Bestuur en muzikanten van het Limburgs Orkest - Jeugd en Muziek bieden zijn echtgenote en kinderen hun oprechte gevoelens van diep medeleven aan.